Column KnackWeekend.be: Super stream me toch maar liever niet

Door Permalink 0

Super stream me toch maar liever niet

 

Camera’s die hen 24/7 volgen, in de douche, op het toilet en tijdens het masturberen. Super Stream Me was het livestreamproject van twee Nederlandse documentairemakers. Een project dat ze zichzelf beter bespaard hadden, volgens columniste Nele.

 

Hoe voelt het om 24/7 een camera op je gericht te hebben? Dat was de vraag die documentairemakers Tim en Nicolaas zich verheugd stelden toen ze een camera als verlengde van hun bestaan opgespeld kregen. Ik had die vraag met graagte beantwoord, om hen vervolgens kosten en moeite te besparen. Constant bekeken worden voelt vervelend, jongens. Klaar. En nu weer verder met jullie leven. Alsof we enkel bestaan bij gratis van mensen die naar ons kijken.

Hadden we niet al iets geleerd van een zekere Betty die zich luid lachend door Big Brother vingerde? Begaven we ons daar al niet op de grens van het fatsoen en helden wij als kijkers niet nog meer naar de afgrond dan Betty zelf?

Niet dus. Big brother après la lettre moest gebeuren volgens deze jongens. Een project van 18 dagen, constant te volgen op het wereldwijdeweb. Daar waar exhibitionisme en voyeurisme samen het perfecte huwelijk vormen.

Hun livestream kreeg de eerste drie dagen 150.000 unieke bezoekers. 150.000 door nieuwsgierigheid gedreven muisklikkers die met het schaapachtig schermstaren eigenlijk niet meer deden dan zichzelf afleiden van hun eigen trieste bestaan. Want het kan altijd erger. Kijk maar naar die twee mannen met die camera op hen gericht.

Zij tonen, wij kijken. Naar cum, kak en de gelaatsuitdrukkingen die meekomen bij het lossen van zulke lichaamseigen stoffen. Zelfs de bijhorende geluiden worden genadeloos uit de boxen gespuwd, recht in ons gezicht. En wij onze webcam maar afplakken met washi tape. En wij maar grijnzen als we onze laptop dichtklappen, de hand aan onszelf slaan en op de pot gaan zitten in de geruststellende wetenschap dat niemand ons ziet, hoort of ruikt. Niemand hoeft zelfs te weten dat je niet genoeg geveegd hebt voor je vergeet door te spoelen en zonder je handen te wassen wat etensresten van tussen je tanden peutert. Kwetsbaarheid is pas leuk om mee te dwepen als het niet die van jezelf is.

Vijf dagen voor de eindmeet gooiden de mannen de handdoek in de ring. De camera’s er boven op. Het was genoeg. Het was te naakt, letterlijk en figuurlijk. Want als iedereen alles volgt wat je doet, is niks nog van jezelf. Zelfs je gedachten niet.

‘Ik hoop dat jullie je soms vies hebben gevoeld.’ Met die zin besloot Nicolaas zijn eindbetoog. Ik alleszins wel, Nicolaas. Een douchebeurt is op zijn plaats. Voor wat hoort wat, dus kijk gerust even mee hoe ik dat doe. Die washi tape trek ik met plezier van mijn webcam af, om er met evenveel enthousiasme mijn tepels mee te bedekken.

 

http://weekend.knack.be/lifestyle/radar/super-stream-me-toch-maar-liever-niet/article-column-605789.html

Comments are closed.